Kurzy pečení
Máte zájem o kurz pečení?
Zavolejte na telefon 776 659 796 nebo nám napište na e-mail: aso.zdravyzivot@centrum.cz.
Pár slov na úvod
Náš chléb děláme jinak, než se běžně chleba dělá. Začínáme od zrnka, to znamená, že klademe velký důraz na kvalitu obilovin. Jednou z důležitých podmínek je bio kvalita. Mouku si meleme sami, a to v den pečení. Oproti bílé mouce obsahuje ta naše navíc slupku ze zrna a také jeho hodnotný klíček. Při dalších postupech se vyhýbáme jakékoliv chemii, pracujeme s tím, co dala příroda a pořád hledáme nové cesty jak udělat zdravé pečivo. Tímto přístupem vznikl například chleba z klíčeného obilí. Rádi se s Vámi podělíme o naše dvacetileté zkušenosti.
Vzhledem k rozdílnostem při pečení jednotlivých druhů chleba (drožďový, kváskový nebo klíčený), děláme jeden kurz zaměřený vždy pouze na jeden druh chleba. U třídenního kurzu je možno spojit dva dohromady.
Pro koho je kurz určen?
Pro všechny bez rozdílu věku, kteří chtějí změnit svůj životní styl a chtějí se naučit péct zdravý chleba.
Maximální počet osob na jeden kurz: 4.
Jaké kurzy pořádáme?
- Pečení drožďového chleba
- Pečení kváskového chleba
- Pečení chleba z klíčeného obilí
Kdo kurzy vede?
Zkušený lektor – pekař, který má vlastní pekařství - s dvacetiletou praxí s pečením zdravého ekologického chleba.
Co si vzít s sebou?
Dobrou náladu, sešit na poznámky a tužku, případně zástěru.
Jednodenní kurz
Co můžete očekávat?
Rádi bychom Vám předali všechny naše zkušenosti v průběhu čtyř hodin, ale není to možné. Žádný člověk není schopný se za čtyři hodiny naučit to, co se v pekařské škole učí tři roky. Ale abychom Vás povzbudili, z naší strany uděláme maximum. S čím můžete počítat: Předáme Vám základní informace a postupy při pečení chleba. Pokud někdo už má zkušenosti s pečením, hodně mu to pomůže, ale nemůžeme zaručit, že po tomto kurzu se mu vždy podaří upéct zdravý chleba námi prezentovaného standardu. Pro důkladnější pochopení doporučujeme třídenní kurz.
Drožďový chleba
- Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
3,5-4 hodiny
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Kváskový chleba
- Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
- Informace o tom, jak si vytvořit kvásek
- Základní informace o práci s kváskem (čas, konzistence, teplota)
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
4-5 hodin
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Chleba z klíčeného obilí
- Základní informace o klíčení obilovin
- Práce s mlýnkem na mletí naklíčeného obilí
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
7-8 hodin (délka kurzu je ovlivněná fyzikálními a chemickými zákony růstu a pečení klíčeného chleba)
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Třídenní kurz
Co můžete očekávat?
Na tomto kurzu budeme několikrát opakovat všechny postupy tak, abyste jim dobře rozuměli a mohli je uvést do praxe. Stanou se z Vás „profesionálové“, kteří budou schopní si doma upéct námi prezentované pečivo.
- Informace o práci s různými druhy obilovin bez chemických přísad
- Pochopení práce s mlýnkem na obilí s jednotlivými obilovinami
- Sestavení správného poměru ingrediencí pro různé druhy chleba
- Obšírné informace o práci s teplotou a konzistencí těsta podle druhu mouky
- Profesionální techniky hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta u různých druhů chleba
- Obsluha trouby při pečení chleba
Kdy kurz začíná a jak dlouho trvá?
Každý den 7 hodin, začátek vždy v 8:00 hodin, ukončení v 16:00 hodin s hodinovou přestávkou na oběd.
Cena kurzu
1 osoba 4.200,-Kč na osobu/den + použité suroviny
2 osoby 3000,-Kč na osobu/den + použité suroviny
3 a 4 osoby 2500,-Kč na osobu/den + použité suroviny
Těšíme se na Vás!