Kurzy pečení
Máte zájem o kurz pečení?
Zavolejte na telefon 776 659 796 nebo nám napište na e-mail: aso.zdravyzivot@centrum.cz.
Pár slov na úvod
Náš chléb děláme jinak, než se běžně chleba dělá. Začínáme od zrnka. Kvalita je pro nás velice důležitá, proto používáme zrno pouze v bio kvalitě. Mouku si meleme sami, a to v den pečení. Oproti bílé mouce obsahuje vždy i slupku ze zrna a také jeho hodnotný klíček. Při dalších postupech se vyhýbáme jakékoliv chemii, pracujeme s tím, co dala příroda a pořád hledáme nové cesty jak udělat zdravé pečivo. Tímto přístupem vznikl například chleba z klíčeného obilí. Rádi se s Vámi podělíme o naše dvacetileté zkušenosti.
Vzhledem k rozdílnostem při pečení jednotlivých druhů chleba (drožďový, kváskový nebo klíčený), děláme jeden kurz zaměřený vždy pouze na jeden druh chleba. U třídenního kurzu je možno spojit dva dohromady.
Pro koho je kurz určen?
Pro všechny bez rozdílu věku, kteří chtějí změnit svůj životní styl a chtějí se naučit péct zdravý chleba.
Maximální počet osob na jeden kurz: 4.
Jaké kurzy pořádáme?
- Pečení drožďového chleba
- Pečení kváskového chleba
- Pečení chleba z klíčeného obilí
Kdo kurzy vede?
Zkušený lektor – pekař, který má vlastní pekařství - s dvacetiletou praxí s pečením zdravého ekologického chleba.
Co si vzít s sebou?
Dobrou náladu, sešit na poznámky a tužku, případně zástěru.
Jednodenní kurz
Co můžete očekávat?
S čím můžete počítat: Předáme Vám základní informace a postupy při pečení chleba. Pokud někdo už má zkušenosti s pečením, hodně mu to pomůže, ale nemůžeme zaručit, že po tomto kurzu se mu vždy podaří upéct zdravý chleba námi prezentovaného standardu. Pro důkladnější pochopení doporučujeme třídenní kurz.
Rádi bychom Vám předali všechny naše zkušenosti v průběhu čtyř hodin, ale není to možné. Žádný člověk není schopný se za čtyři hodiny naučit to, co se v pekařské škole učí tři roky. Ale abychom Vás povzbudili, z naší strany uděláme maximum.
Drožďový chleba
- Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
3,5-4 hodiny
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Kváskový chleba
- Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
- Informace o tom, jak si vytvořit kvásek
- Základní informace o práci s kváskem (čas, konzistence, teplota)
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
4-5 hodin
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Chleba z klíčeného obilí
- Základní informace o klíčení obilovin
- Práce s mlýnkem na mletí naklíčeného obilí
- Sestavení správného poměru ingrediencí
- Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
- Základní technika hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta
- Obsluha trouby při pečení chleba
Jak dlouho kurz trvá?
7-8 hodin (délka kurzu je ovlivněná fyzikálními a chemickými zákony růstu a pečení klíčeného chleba)
Cena kurzu
1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
Třídenní kurz
Co můžete očekávat?
Na tomto kurzu budeme několikrát opakovat všechny postupy tak, abyste jim dobře rozuměli a mohli je uvést do praxe. Stanou se z Vás „profesionálové“, kteří budou schopní si doma upéct námi prezentované pečivo.
- Informace o práci s různými druhy obilovin bez chemických přísad
- Pochopení práce s mlýnkem na obilí s jednotlivými obilovinami
- Sestavení správného poměru ingrediencí pro různé druhy chleba
- Obšírné informace o práci s teplotou a konzistencí těsta podle druhu mouky
- Profesionální techniky hnětení těsta
- Pochopení principů růstu těsta u různých druhů chleba
- Obsluha trouby při pečení chleba
Kdy kurz začíná a jak dlouho trvá?
Každý den 7 hodin, začátek vždy v 8:00 hodin, ukončení v 16:00 hodin s hodinovou přestávkou na oběd.
Cena kurzu
1 osoba 4.200,-Kč na osobu/den + použité suroviny
2 osoby 3000,-Kč na osobu/den + použité suroviny
3 a 4 osoby 2500,-Kč na osobu/den + použité suroviny
Těšíme se na Vás!