Kurzy pečení


Máte zájem o kurz pečení?

Zavolejte na telefon 776 659 796 nebo nám napište na e-mail: aso.zdravyzivot@centrum.cz.

Pár slov na úvod

            Náš chléb děláme jinak, než se běžně chleba dělá. Začínáme od zrnka, to znamená, že klademe velký důraz na kvalitu obilovin. Jednou z důležitých podmínek je bio kvalita. Mouku si meleme sami, a to v den pečení. Oproti bílé mouce obsahuje ta naše navíc slupku ze zrna a také jeho hodnotný klíček. Při dalších postupech se vyhýbáme jakékoliv chemii, pracujeme s tím, co dala příroda a pořád hledáme nové cesty jak udělat zdravé pečivo. Tímto přístupem vznikl například chleba z klíčeného obilí. Rádi se s Vámi podělíme o naše dvacetileté zkušenosti.

            Vzhledem k rozdílnostem při pečení jednotlivých druhů chleba (drožďový, kváskový nebo klíčený), děláme jeden kurz zaměřený vždy pouze na jeden druh chleba. U třídenního kurzu je možno spojit dva dohromady.

Pro koho je kurz určen?

Pro všechny bez rozdílu věku, kteří chtějí změnit svůj životní styl a chtějí se naučit péct zdravý chleba.

Maximální počet osob na jeden kurz: 4.

Jaké kurzy pořádáme?

Pečení drožďového chleba
Pečení kváskového chleba
-  Pečení chleba z klíčeného obilí

Kdo kurzy vede?

Zkušený lektor – pekař, který má vlastní pekařství - s dvacetiletou praxí s pečením zdravého ekologického chleba.

Co si vzít s sebou?

Dobrou náladu, sešit na poznámky a tužku, případně zástěru.

Jednodenní kurz

Co můžete očekávat?

             Rádi bychom Vám předali všechny naše zkušenosti v průběhu čtyř hodin, ale není to možné.  Žádný člověk není schopný se za čtyři hodiny naučit to, co se v pekařské škole učí tři roky. Ale abychom Vás povzbudili, z naší strany uděláme maximum.  S čím můžete počítat: Předáme Vám základní informace a postupy při pečení chleba. Pokud někdo už má zkušenosti s pečením, hodně mu to pomůže, ale nemůžeme zaručit, že po tomto kurzu se mu vždy podaří upéct zdravý chleba námi prezentovaného standardu. Pro důkladnější pochopení doporučujeme třídenní kurz.

             Drožďový chleba

             -  Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
             -  Sestavení správného poměru ingrediencí
             - 
Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
             -  Základní technika hnětení těsta
             -  Pochopení principů růstu těsta
             -  Obsluha trouby při pečení chleba

Jak dlouho kurz trvá?

3,5-4 hodiny

Cena kurzu

1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny

Kváskový chleba

-  Obsluha mlýnku a pochopení základů mletí mouky
-  Informace o tom, jak si vytvořit kvásek
-  Základní informace o práci s kváskem (čas, konzistence, teplota)
-  Sestavení správného poměru ingrediencí
Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
Základní technika hnětení těsta
-  Pochopení principů růstu těsta
-  Obsluha trouby při pečení chleba

Jak dlouho kurz trvá?

4-5 hodin

Cena kurzu

1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny
2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny
3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny

Chleba z klíčeného obilí

Základní informace o klíčení obilovin
Práce s mlýnkem na mletí naklíčeného obilí
-  Sestavení správného poměru ingrediencí
-  Základy práce s teplotou a konzistencí těsta
Základní technika hnětení těsta
-  Pochopení principů růstu těsta
-  Obsluha trouby při pečení chleba

Jak dlouho kurz trvá?

7-8 hodin (délka kurzu je ovlivněná fyzikálními a chemickými zákony růstu a pečení klíčeného chleba)

Cena kurzu

1 osoba 600,-Kč za osobu/ hodina + použité suroviny

2 osoby 500,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny

3 a 4 osoby 400,-Kč za osobu/hodina + použité suroviny

Třídenní kurz

Co můžete očekávat?

             Na tomto kurzu budeme několikrát opakovat všechny postupy tak, abyste jim dobře rozuměli a mohli je uvést do praxe. Stanou se z Vás „profesionálové“, kteří budou schopní si doma upéct námi prezentované pečivo.

             -  Informace o práci s různými druhy obilovin bez chemických přísad
             -  Pochopení práce s mlýnkem na obilí s jednotlivými obilovinami
             -  Sestavení správného poměru ingrediencí pro různé druhy chleba
             -  Obšírné informace o práci s teplotou a konzistencí těsta podle druhu mouky
             - 
Profesionální techniky hnětení těsta
             -  Pochopení principů růstu těsta u různých druhů chleba
             -  Obsluha trouby při pečení chleba

Kdy kurz začíná a jak dlouho trvá?

Každý den 7 hodin, začátek vždy v 8:00 hodin, ukončení v 16:00 hodin s hodinovou přestávkou na oběd.

Cena kurzu

1 osoba 4.200,-Kč na osobu/den + použité suroviny
2 osoby 3000,-Kč na osobu/den + použité suroviny
3 a 4 osoby 2500,-Kč na osobu/den + použité suroviny

Těšíme se na Vás!